پایان نامه کارشناسی معارف اسلامی با عنوان پیشینه حجاب در اسلام و ادیان الهی
حجاب به معناى پوشاندن بدن زن در برابر نامحرم از احكام ضرورى دین اسلام است حجاب تنها یك دستورالعمل دینی و وظیفه شرعی برای زنان مسلمان نیست، بلكه از ضرورت های اجتماعی جوامع انسانی است |
![]() |
دسته بندی | فقه،الهیات،معارف |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 61 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 65 |
پایان نامه کارشناسی معارف اسلامی با عنوان پیشینه حجاب در اسلام و ادیان الهی
چـكیده :
حجاب به معناى پوشاندن بدن زن در برابر نامحرم از احكام ضرورى دین اسلام است. حجاب تنها یك دستورالعمل دینی و وظیفه شرعی برای زنان مسلمان نیست، بلكه از ضرورت های اجتماعی جوامع انسانی است كه با وجود آن منافع و تاثیرات شگرفی در جامعه پدیدار شده و عدم رعایت آن، زیان ها و آثار مخربی در فرهنگ عمومی اجتماع و حتی اقتصاد و سیاست بر جای گذاشته است. زن درپرتو حفظ این ارزش می تواند عامل نیرومندی درجهت حفظ سنت ها و روابط اجتماعی سالم و ارزش های انسانی و معنوی باشد.
به همین دلیل حجاب به عنوان بارزترین نشانه هویت زن مسلمان به شمار می رود و ما به وضوح در كشورهای اسلامی، آثار وجودی آن را می بینیم و در كشورهایی كه با تجاوز استعمارگران، حجاب ازمیان رفته و یا كمرنگ شده، آثار زیانبار آن به خوبی مشهود و نمایان است در ادیان الهى دیگر از جمله آئین زرتشت، یهود و مسیحیت نیز این حكم با تفاوتهایى وجود دارد. در سرزمینى كه اسلام در آن ظهور كرد زنان با صورتى گشاده و گریبانى چاك در معابر آمد و شد مى كردند. برخى نویسندگان چنین اظهار نظر كرده اند كه پوشش اسلامى نتیجه تعامل فرهنگى بین اعراب و ایرانیان و رومیان است و در نتیجه، اسلام نسبت به چگونگى حضور زن در برابر نامحرم قانونى خاص ندارد و آن چه امروز به صورت دستورى شرعى در آمده، مستندى شرعى ندارد. این عجیزه به تحقیق درباره صحت و سقم این نظر مى پردازد.
کلمات کلیدی:
حجاب
پوشش
حجاب در ادیان الهی
مقدمه
صرف نظر از مباحثى چون ادله حجاب، محدوده حجاب اسلامى، فلسفه آن و مباحث دیگر، یكى از مباحث لازم در این باره، بررسى پیشینه این حكم است; به این معنا كه آیا اسلام خود قانون و دستور خاصى براى پوشش زنان در برابر مردان نامحرم ارائه داده است یا نه، رسم موجود بین بانوان مسلمان ریشه اى دیرینه دارد؟ ضرورت طرح این بحث از آن جا ناشى مى شود كه برخى مدعى شده اند: «ارتباط عرب با ایران از موجبات رواج حجاب در قلمرو اسلام شد»( و معتقدند كه «حجاب رایج میان مسلمانان عادتى است كه از ایرانیان، پس از مسلم ویل دورانت، تاریخ تمدن، ج 4، ص 282. )ان شدنشان به سایر مسلمانان سرایت كرد». برخى دیگر نیز گفته اند: «حجاب از ملل غیر مسلمان روم و ایران به جهان اسلام وارد شده است».( مرتضى مطهرى، مجموعه آثار، ج 19، ص 386 ـ 391. ) این تحقیق در صدد كشف اثبات این مسئله است.
فهرست مطالب
پیشینه حجاب در اسلام و ادیان الهی1
چـكیده1
مقدمه3
مفهوم شناسى3
مفهوم لغوى حجاب4
مفهوم اصطلاحى حجاب6
حجاب در ایران و روم باستان8
پوشش زنان عرب قبل از اسلام9
شواهدى متعارض22
پرده نشینى25
1- استحكام نهاد خانواده27
2- آرامش روانی30
4- حفظ سلامتی زنان38
5- استحكام جوامع اسلامی در برابر نفوذ بیگانگان39
حجاب در ادیان الهى43
فطرى بودن پوشش43
حجاب در شریعت زرتشت47
حجاب در شریعت یهود50
پوشش كامل در مقابل نامحرم52
عدم تشبّه مرد و زن به یكدیگر52
لزوم پوشاندن سر از نامحرمان54
حجاب در مسیحیت55
حجاب در شریعت اسلام59
حجاب در قرآن كریم60
حجاب در روایات61
پرهیز از پوشش بدن نما و نازك62
پرهیز زنان از شبیه ساختن خود به مردان62
عفّت نسبت به زنان مردم63
در نگاه فقیهان و دانشمندان مسلمان63
بررسى نهایى65